Про Batman: Arkham Asylum

 


Рекомендації по цю серію йдуть поперед гри. Та чи буде вона цікава для тих хто не фанатіє від Бетмена та коміксів загалом? Як виявилося – Так. І справа в тому, що гра гарна у багатьох планах.

Цілісна історія – зрозуміла як людині зі сторони, так і підлітку-фанату. Сценарій написаний так, щоб бути зрозумілим (мабуть там є сотні посилань до всесвіту, але їх не обов’язково розуміти) – ось ворог будує армію, і робить це не як прямолінійний дурень. Внутрішня особистість героя у постійному напруженні - деякі сцени тільки підкреслюють напруження моменту, або переймання Брюса Вейна. Десятки яскравих босів, котрі є «важливими» пацієнтами лікарні настільки різноманітні у «босс-файтах», наскільки гра тримає вас у тонусі. Є ще й режим детектива, де ми знаходимо слід ворога, або розв’язуємо ситуацію - завжди оригінальні міні-ігри з дослідженням та сценарієм. Існують і не обов’язкові загадки, котрі можна збирати по всіх локаціях та ще й розгадувати (складно). У якості нагороди будуть записи з лікарні, інформація про хворих та інше. Не по сюжету є чим займатися і таке дослідження не обов’язкове.

Гумор (так – гумор, у атмосферно похмурій грі) досить приземлений, і обрамлений більше коментарями Джокера, а насправді ти посміхаєшся більше під фразу Бетмена у стилі бойовиків зі Швацнеггером. У грі немає кровавої жорстокості (тенденція років випуску гри), а процес бійки зроблений настільки гарно що сутички з ворогом ти постійно очікуєш із нетерпінням. Зручне керування, динамічні анімації – кожна бійка стає неповторним танцем (для цього окремо можна позависати у випробуваннях). Це важко описати – краще спробувати. Для озброєних вогнепальною зброєю є «прелюдія» стелс, іноді примусовий, а також шпигунскі-гаджети.

Для мене була тільки одна неприємна річ - брудна стилізація атмосфери. Це як твір «Аліса у країні див», але без барвистих плям і з постійними розладами мозку і психотропними засобами (подібне до Max Payne, я розумію що це невід’ємна частина Аркхгему і Бетмена).

Мабуть треба шанувати ту кількість новаторських ідей та їх гарних реалізацій, котрі зараз стали стандартами у ігровій сфері яку задала ця гра. Дісно – хіт.
[8/10]

Коментарі